Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2015 09:58 - Голямата печатна грешка
Автор: dliteva Категория: Новини   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
0



 За да разберете какво се случва на вестникарския пазар и какво означава спирането на "Преса" и "Тема", вижте това сравнение:

В Унгария се издават около 40 вестника, а населението е близо десет милиона. В България по данни на НСИ през миналата година са се издавали 295. Броят на журналистите в България е сравним с този на страни като Германия. Накратко медийният пазар тук е хипертрофирал. Има огромен балон и спирането на две издания сега на пръв поглед изглежда като един от първите признаци за нормализиране на средата. Това усещане обаче може и да е измамно.

Медийният балон тук се наду основно с парите от КТБ. Покупката нa вестници от (семейството) на Делян Пеевски беше финансирано с кредити от Цветан Василев. Пак той практически е издържал "Преса" и "Тема", както изглежда - и "Стандарт", "Шоу", "Блиц", а вероятно отчасти и "24 часа" и "Труд". Това кранче обаче пресъхна. "Благодетелят" на българския вестникарски пазар е в немилост, а поне засега не се забелязват други желаещи да губят огромни суми в подобни области.

Това обаче не означава задължително, че е започнала корекция, след която медийният пазар ще се нормализира. Той в момента е изкривен не само от наливането на пари от КТБ, но най-вече от възможността да се търгува със съдържание и съответно влияние върху политиката. Когато се пресече възможността за злоупотреби с журналистиката, тогава може да има някаква надежда за нормализация. Основна роля в това принципно би трябвало да имат журналистите, но слабата им съпротива срещу злоупотребите с тяхната професия досега не дава особени надежди, че нещо ще се случи. Другият път е самите политици да спрат да се поддават на платения натиск и да търгуват с медийните кукловоди.

За да се случи това обаче, е нужна критична маса горди и свободолюбиви журналисти, както и истински политици, които работят в интерес на хората, а не в свой собствен. Вероятността и за двете, уви, на този етап изглежда малка.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dliteva
Категория: Хоби
Прочетен: 55356
Постинги: 125
Коментари: 17
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930